Rendszerüzenet

25 éves a Musica Sacra Egyházzenei Alapítvány

Negyed évszázaddal ezelőtt, 1992 áprilisában a Tiszántúli Református Egyházkerület és a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség összefogásával létrejött a Musica Sacra Egyházzenei Alapítvány. A jubileumi évfordulóra most vasárnap, április 23-án ünnepi istentiszteleten emlékezünk meg 10 órától a Debreceni Református Nagytemplomban.

Az Alapítvány legfontosabb célkitűzése a református egyházzene támogatása, amely vonatkozik többek között felújításra váró orgonák munkálatainak anyagi és szakmai segítésére, kórustalálkozók szervezésére, egyházzenei könyvek, kották és énekgyűjtemények kiadására, a kántorképzés elősegítésére itthon és határainkon túl, valamint kiemelkedő egyházzenészeink hagyatékának gondozására.

Az elmúlt 25 év legfőbb eredményei között említhetjük a Nagytemplomi orgona újjáépítését, melyről az egyházzenei élet vezető szakértői úgy tartják, hogy a felújítást követően Magyarország legszebb hangú templomi hangszere lett. Ezen kívül fontos megemlíteni az Alapítvány megvalósított munkái közül a további templomi orgonák építésének támogatását – így például Hajdúböszörmény, Nyírbátor és Őr orgonáit -, számos kiadvány és CD-felvétel megjelentetését, valamint az egyházzenei élet támogatásának érdekében kiírt pályázatokat és külföldi ösztöndíj lehetőségeket.

2017. április 23-án (vasárnap) a 10 órakor kezdődő ünnepi istentiszteleten beszédet mond Kollár József, a Musica Sacra Egyházzenei Alapítvány Kuratóriumának elnöke, valamint a Nagytemplom orgonáját Sepsy Károly, nyugdíjas lelkipásztor-orgonaművész is megszólaltatja. Az istentisztelet után lehetőség nyílik Fekete Károly – Sepsy Károly: Korok és képek a debreceni Nagytemplom zenei életéről című könyv megvásárlására, melyet a szerzők dedikálnak is az érdeklődők számára. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Nincsenek megjeleníthető események.