Rendszerüzenet

Múzeumok Éjszakája 2017

A Múzeumok Éjszakája országos turisztikai programsorozathoz a hagyományokhoz híven idén is csatlakozott a Debreceni Református Nagytemplom is.

Habár a Nagytemplom nem múzeum, hanem elsősorban az istentiszteletek és egyéb vallási alkalmak helyszíne, mégis turisztikai látványosságként is kiemelt szereppel bír. A Debreceni Református Kollégiummal közösen 2013 óta Nemzeti Emlékhely, ami szintén jelzi, hogy a magyar kultúra, történelem, irodalom és számos művészeti ág számára is fontos helyszín. 2017. június 24-én a Nagytemplomban ülésezik a Kárpát-medencei Református Közös Zsinat, ahol a reformáció 500. jubileumi évfordulóján elfogadásra kerülhet a Második Helvét Hitvallás új fordítása, délután 14:30-tól pedig ünnepi hálaadó úrvacsorás istentiszteleten gyűlhetünk össze.

Ezt követően 18 órakor nyitja meg kapuit a Múzeumok Éjszakája résztvevői számára a Debreceni Református Nagytemplom. Az egész este folyamán látogathatóak a Nagytemplom kiállításai: az egyháztörténeti kiállításon megtekinthető a Vizsolyi Biblia egyik eredeti példánya, amely mellett megtalálható egy új kiadás is, melybe akár bele is lapozhatnak a látogatók és saját szemükkel meggyőződhetnek róla, hogy mennyit is változott anyanyelvünk az elmúlt, közel félezer évben.

A történelmi kiállításon látható Kossuth Lajos karosszéke 1849-ből, amikor a forradalom és szabadságharc idején Debrecen volt az ország fővárosa, és itt hangzott el a Függetlenségi Nyilatkozat és a Habsburg-ház trónfosztása. Ezt az élményt akár személyesen is megtapasztalhatják a látogatók, hiszen 19 órától 21 óráig lehetőségük nyílik korabeli ruhákba bújni, és a karosszék másolatában helyet foglalva fotósunk megörökíti őket, mely fényképek később ingyenesen letölthetőek lesznek a Nagytemplom weboldaláról.

Ezeken kívül a templom további látványosságai – a Bibliai makett-és festménykiállítás, és „A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben” című időszaki kiállítás - is egész este látogathatóak, valamint a Múzeumok Éjszakáján ki lehet próbálni a könyvnyomtatás technikáját is. A látogatók számára fel lehet sétálni a padlástérre, és a panorámajárdáról, vagy a nyugati toronyból kitekintve gyönyörű látványként tárul elénk az éjszakai kivilágításban tündöklő Debrecen.

Az éjszaka egyik kiemelt programja a „Legyen Ön is Nagytemplomos!” című kvízjáték, amikor a televíziós showműsorhoz hasonlóan a szerencsés játékosok kiülnek a nézők elé, a játékvezetővel szemben, és kérdésenként haladva teljesíthetik az adott játékszinteket, melynek végén vagy egy ajándékcsomaggal gazdagodnak, vagy kockáztathatnak és tovább játszhatnak, a nagyobb értékű ajándék reményében.

Jegyárak:

0-7 éves korig: ingyenes

7-14 éves korig: 600 Ft

14 kor felett: 1200 Ft

Családi jegy (2 felnőtt és maximum 3 gyerek részére): 2800 Ft

A gyermekek és felnőttek számára lehetőség van elővételes karszalagvásárlásra is 2017. június 19-től (hétfőtől) a Debreceni Református Nagytemplomban, a Református Kollégium Múzeumában, a Déri Múzeumban és a MODEM-ben. Családi jegyet csak szombaton a helyszínen lehet vásárolni.

A megvásárolt karszalagokkal a Múzeumok Éjszakájához csatlakozott intézmények mindegyike meglátogatható a rendezvény estéjén.

 

PROGRAM:

18:00 – Kapunyitás

            Folyamatos programok: kiállítások és panorámajárda meglátogatása, „A reformáció történelmi és kulturális öröksége az élő népművészetben” című időszaki kiállítás meglátogatása, könyvnyomtatás

Földszinten filmvetítés: A tanúság hajléka

                                   Debrecen, a reformáció városa

                                   Luther Márton (animációs film)

19:00 – 21:00 – Te mennyire vagy Kossuth Lajos?

            Fotózás korhű ruhákban, Kossuth székének másolatában

            A képek ingyenesen letölthetőek a www.nagytemplom.hu oldalról

22:00 – 23:00 – Legyen Ön is… Nagytemplomos!

            Interaktív kvízjáték, ajándékcsomagokkal és belépőjegyekkel

Nincsenek megjeleníthető események.