Rendszerüzenet

Ősbemutatóval, orgonakoncerttel és éjszakai templomtúrával készül a Nagytemplom a Templomok Éjszakájára

Az Arc Sacra Fesztivál keretén belül idén is megrendezésre kerül a Templomok Éjszakája 2017. szeptember 16-án. Az országos programsorozathoz csatlakozva, szombat éjszaka a Nagytemplom is kitárja kapuit: ingyenes zenei programokkal várják a látogatókat, valamint idén utoljára lehetőség nyílik a késő esti órákban is gyönyörködni a templomtornyokból elénk táruló panorámában.

 

Az Arc Sacra Fesztivál keretén belül, az Európai Örökségnapokkal együttműködve minden év harmadik szombatján a templomok kapui az esti órákban is nyitva állnak a látogatók előtt – nem lesz ez másként a Debreceni Református Nagytemplomban sem, ahol idén színes kulturális programokra várják az érdeklődőket a szervezők.

 

Az est nyitóprogramjaként 20 órától Mészáros Mihály: A meghasadt fény kapujában című oratórium ősbemutatójára kerül sor. A mű születésének története nem mindennapi: a zeneszerző hosszú időn keresztül az utcán töltötte napjait hajléktalanként, azonban erős hitének köszönhetően sikerült talpra állnia, munkát és lakást szereznie, és visszatért az alkotáshoz is. A meghasadt fény kapujában azokról a fiatalokról szól, akik nehéz sorban élnek, szenvedélybetegséggel küzdenek, és gyakran harcot vívnak saját lelkiismeretükkel szemben. A műben olyan híres tehetségek szerepelnek, mint a Virtuózok televíziós tehetségkutató műsorból ismert Beeri Benjámin, valamint operaénekes nővére, Beeri Szilvia, valamint közreműködik Budai Bettina (szoprán), a Maróthi György Pedagóguskórus és a Daróci Bárdos Tamás Vegyeskar, az Oratórium Orchestra és Dezső Dárió (orgona).

 

Az éjszaka utolsó fél órája ismét a zenéről fog szólni: Vad Péter tanár, karnagy szólaltatja meg a Nagytemplom híres orgonáját. Igen változatos műsorral készül, hiszen Haydn műveitől Koloss István darabján át Kodály Zoltán Esti daljáig terjed a repertoár. Az orgonajátékot még tovább színesíti az a különleges fényjáték, melyet az egyes darabok közben tapasztalhatnak a hallgatók.

 

A zenei programok közötti időszakban a templom történetét bemutató kisfilmekkel, valamint ingyenes tárlatvezetés segítségével a látogatók megismerkedhetnek a Nagytemplom múltjával és jelenével egyaránt. Ráadásul idén utoljára nyílik lehetőségük a látogatóknak, hogy a késő esti órákban is kisétáljanak a panorámajárdára, vagy felmásszanak a templom nyugati tornyába, és a belváros legmagasabban lévő kilátóiból tekintsék meg az éjszakai fényekben úszó Debrecent.

 

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

Nincsenek megjeleníthető események.