Rendszerüzenet

Vasárnap esti orgonakoncert a Nagytemplomban

Október 1-jén (vasárnap) 18 órától Sepsy Károly orgonaművész, a XX. századi református orgonazene egyik meghatározó alakja ad ingyenes koncertet a Debreceni Református Nagytemplomban, ahol lánya, a szintén zenetanár Sepsy Katalin is közreműködik.

A jelenleg 87 éves Sepsy Károly 1963 óta végzett kántori szolgálatot a Nagytemplomban. Ahogyan 2005-ös nyugdíjba vonulásakor is említette, a kezdeti időszakban igen nagy terhelésnek volt kitéve egy gyülekezeti kántor: napi két-, vasárnaponként pedig öt istentisztelet, esküvők, temetések és egyéb ünnepségek foglalták le a hét minden napján, így a hétköznapok és a hétvégék is egyaránt munkával teltek. Sokan úgy vélik, hogy a kántornak nem szükséges különösebb felkészülés az alkalmakra, de Sepsy Károly ezt egészen máshogy látja: „Úgy készültem minden vasárnapra, mintha prédikálnom kellene… Tudatában voltam, az orgonának úgy kell megszólalnia, hogy az illető érezze: itt ma nagy dolgok történhetnek! Ehhez pedig feszített készültség kell az egyházzenész részéről, nem találomra felütött darabokat játszani, hanem tudatos ízlésformálással.”.

Azonban a feladatok nem merültek ki a Nagytemplomi kántori szolgálat ellátásában: 1965-től rövid ideig a több száz éves világhírű kórus, a Kollégiumi Kántus vezetését is elvállalta, valamint harminc éven át lelkésznemzedékek egész során tanította orgonajátékra, hogy az egyházzenei fejlődés minden gyülekezetben fejlődhessen és kiteljesedhessen.

A vasárnap esti zenés áhítaton közreműködik az orgonaművész lánya, Sepsy Katalin, aki a budapesti Járdányi Pál Zeneiskolában szolfézs-és zeneelmélet oktató, aki édesapja útját követve a zongorajátékban és az éneklésben is megtalálta élete fő célját: „Szeretem a barokk könnyedén lebegő, érzelemgazdag stílusát, de kedvelem a klasszikus és romantikus zenéket is. J. S. Bach műveiben átélhetjük a mélységes hitet Isten bizonyosságában. Amikor a templomban felcsendül az ének és orgonahang, általa megjelenik a mennyei világ zengése.”.

Nincsenek megjeleníthető események.