Rendszerüzenet

Cenzúrázott reformációs filmet mutatnak be Debrecenben

A reformáció hetében mindenhol Luther Mártonra emlékezünk – a Debreceni Német Kulturális Fórum egy igazán különleges programra várja az érdeklődőket szombat este a Református Kollégium Dísztermébe, hiszen a debreceni közönség számára is bemutatják azt a filmet, melyet korábban csak cenzúrázott változatban láthattak a nézők.

A némafilm korszakában négy német filmfeldolgozás készült Luther Márton életéről, közülük a legjelentősebb a Hans Kyser rendezte, 1927-ben gyártott Luther – Ein Film der deutschen Reformation című alkotás. Majdnem két órában meséli el a nagy reformátor életét és harcát egészen joghallgató éveitől addig, hogy a wormsi birodalmi gyűlés után jóakarója, Bölcs Frigyes szász választófejedelem elraboltatta és ellenségei elől Wartburg várában őriztette.

Láthatjuk, ahogy a várfogságban nekilát híres bibliafordításának, a  film utolsó jelenetei pedig már a képrombolást és a német parasztháború kitörését ábrázolják. Magát Luthert Eugen Klöpfer alakítja.

A korabeli kritikák dicsérték a film szép felvételeit, de magát a művet egy „vallási revünek” minősítették. A túl hatásosra sikerült alkotás heves tiltakozást váltott ki a német katolikus egyházból: azzal vádolták, hogy a naiv nézőkből fanatikus gyűlöletet válthat ki a katolikusok ellen, ezért be akarták tiltani egész Németországban. Mire eljutottak az 1928-as hivatalos bemutatóig, a filmből a cenzúra több jelenetet kivágatott, majd később még továbbiakat is kivetetett. Végül húsz helyen metszettek ki belőle részeket, így mondhatni „agyoncenzúrázták”.

Szerencsére azonban a Német Nemzeti Levéltárban fennmaradt az eredeti változat, amelyet több társintézmény összefogásával, a reformáció 500. évfordulójára készülve alaposan restauráltak és felújítva tökéletes minőségben mutattak be újra, mint történelmi dokumentumot, az ökumené jegyében.

A debreceni közönség november 4-én (szombaton) 19:30-tól tekintheti meg Luther – A német reformáció filmjét a Debreceni Református Kollégium Dísztermében. A némafilmet hangszeren kíséri Tobias Rank (hegedű) és Gunthard Stephan (zongora). A belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Nincsenek megjeleníthető események.