Rendszerüzenet

Vallási Motívumok a debreceni kerámiaművészetben

A reformáció jubileumi emlékévének utolsó kiállítás megnyitójára kerül sor november 29-én (szerdán) 17 órától a Debreceni Református Nagytemplomban. A Kölcsey-díjas Terdik Angéla, fazekas népi iparművész által készített alkotások a debreceni kerámiaművészet remekmunkái, melyek a művészeti ágban fellelhető vallási motívumokat is bemutatják.

A 2017-es évben számos kiállításnak adott már otthont a Nagytemplom Kálvin János Galériája, hiszen több művész és műgyűjtő is szerette volna bemutatni, hogy mivel tiszteleg a reformáció 500 éves jubileuma előtt.

Az emlékévet egy olyan különleges bemutató zárja, ahol a debreceni kerámiaművészetben fellelhető vallási motívumok és jelképek, edényformák jelennek meg. Terdik Angéla 1970-ben született Szőnyben, Nyírábrányban nőtt fel, majd a középiskolai tanulmányait Debrecenben végezte rajz-és művészettörténet szakon, mely évek alatt megismerkedett a Déri Múzeum debreceni kerámiagyűjteményével, majd érettségi után a fazekas mesterség fortélyaival Mezőtúron, 1996-ban pedig megszerezte a Népi Iparművész címet.

Alkotásai a debreceni kerámiahagyomány csodálatos motívumkincseinek újjáélesztésével születnek, ahol az eredeti stílusjegyek az egyéni ötletekkel találkoznak. A Nagytemplomban nyíló kiállításon olyan darabok is fellelhetőek lesznek, melyek az egyházi közegben találnak otthonra, mint például úrvacsorai kelyhek és tálcák.

A Vallási motívumok a debreceni kerámiaművészetben című kiállítás megnyitójára 2017. november 29-én (szerdán) 17 órakor kerül sor a Nagytemplom Kálvin János Galériáján. A kiállítást megnyitja Dr. Virágh Pál, az Egyházközség főgondnoka, valamint Dr. P. Szalay Emőke etnográfus, a művész mentora. Közreműködik Csorba Gergő gitárművész.

A megnyitóra a belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Nincsenek megjeleníthető események.