Rendszerüzenet

Agyagba égetett vallás - Ismeretterjesztő előadás a Református Nagytemplomban

A debreceni kerámiaművészetről és az abban fellelhető vallási motívumokról tart ismeretterjesztő előadást Dr. P. Szalay Emőke nyugalmazott főmuzeológus, a néprajz tudományok habilitált kandidátusa. Az „Agyagba égetett vallás – A nép és iparművészet határán” című ingyenes előadás Terdik Angéla fazekas népi iparművész Nagytemplomi kiállítását veszi alapul, de számos érdekességet is megtudhatnak az érdeklődők arról, hogy milyen hosszú múltra tekint vissza a mára már szinte feledésbe merülő debreceni kerámia.

Ha a magyar kerámiaművészetről esik szó, a legtöbb embernek kizárólag a Hollóházi-, Herendi- és Zsolnay Porcelán jut az eszébe. De vajon hallottunk-e már a debreceni kerámiákról? Bizonyára kevesen tudnak arról, hogy milyen hosszú múltra tekint vissza városunk művészettörténete: a közép-tiszai kerámia stíluscsoport kiindulópontja ugyanis Debrecen volt, és már a 17. században önálló fazekascéh működött a cívisvárosban. Ennek hátterében feltehetőleg az állhatott, hogy a környező falvakhoz képest Debrecen iparossága kevesebb veszteséget szenvedett el a török hódoltság idején, és így gyorsabban megindulhatott a fejlődése.

A debreceni kerámia viszont az idők folyamán lassan eltűnt a köztudatból, és egyre kevesebb művész vállalkozott annak újraélesztésére. Terdik Angéla, fazekas népi iparművész azonban komoly célt tűzött ki maga elé: szeretné ismertté tenni a debreceni kerámiákat, vonzóvá tenni a fiatalok számára ezt a művészeti ágat, és minél több embert ráébreszteni arra, hogy a kerámiákra nem úgy kell tekinteni, mint régi, idejétmúlt dologra, hiszen rengeteg olyan használati tárgyat el lehet készíteni, melyek a modern otthonok ékes díszei lehetnek.

Ezt a célkitűzést támogatja Dr. P. Szalay Emőke is, akinek munkásságában és kutatói tevékenységében fontos szerepet játszanak a debreceni kerámiák.

PROGRAMAJÁNLÓ

Agyagba égetett vallás – A nép-és iparművészet határán

Időpont: 2018. február 22. (csütörtök) 15 óra
Helyszín: Debreceni Református Nagytemplom
Előadó: Dr. P. Szalay Emőke, a néprajzi tudományok habilitált kanditátusa

A belépés díjtalan!

Programterv:

15:00 – 15:30 Dr. P. Szalay Emőke előadása a témáról a fűtött imateremben
15:30 – 16:00 Terdik Angéla: Vallási motívumok a debreceni kerámiaművészetben című kiállításának megtekintése a Nagytemplom Galériáján 

Az előadást követően az érdeklődők számára lehetőség nyílik a Nagytemplom teljes látogatói útvonalának megtekintésére is. Ez esetben a belépőjegy árából 50% kedvezményt biztosítunk, mely igényüket kérjük, érkezéskor a pénztárnál legyenek szívesek jelezni!

Nincsenek megjeleníthető események.