Rendszerüzenet

Végéhez közeledik az idei Nagytemplomi zenés áhítat sorozat

November 4-én (vasárnap) 18 órától Csorba Gergő orgonista ad ingyenes koncertet a Debreceni Református Nagytemplomban, mely alkalommal lezárul az idei zenés áhítatok sorozata. A koncert nemcsak élményt fog nyújtani, hanem emléket is állít – egy zenedarabbal az amerikai testvérgyülekezet egykori zeneigazgatójának, a napokban elhunyt Rob Fraziernek tisztelgünk.

A hagyományokhoz híven a tavaszi és nyári időszakban minden hónap első vasárnapján zenés áhítatot rendezünk a Nagytemplomban, ahol az igei szolgálatot követően egy kisebb orgonahangverseny részesei is lehetnek az érdeklődők. Nagy örömünkre szolgál, hogy idén az elmúlt évekhez képest egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez az alkalom, megerősítve ezzel azt a hitünket, hogy az egyházzene még mindig vonzó tud lenni a közönség számára.

A zenés áhítatok sorát a Nagytemplomi hangszer „házigazdája”, Csorba Gergő kántor-orgonista zárja játékával, valamint oboán közreműködik Bűdi Hella, a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola tanára.

Csorba Gergő 1977-ben született Debrecenben. A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán szerezte gitártanár-kamaraművész diplomáját 2003-ban, egyházzenész végzettségét pedig 2004-ben. 2000-ben az Orgonaszakos Növendékek VI. Országos Találkozóján Salgótarjánban kiemelt nívódíjat kapott, majd 2006-ban a bécsi Zeneakadémia gitár szakán szerzett mesterfokozatot. A Debreceni Református Nagytemplom kántora rendszeresen ad orgonakoncerteket a hazai és külföldi közönség számára: tavaly, a reformáció 500. jubileumi évfordulója kapcsán németországi koncertturnén szerepelt, legutóbb pedig a tihanyi bencés apátságban szólaltatta meg a hangszerek királynőjét.

A zenés áhítaton az előadók közösen emlékeznek meg Dr. Robert Edward Frazier-re, aki az elmúlt héten, 53 évesen távozott az élők sorában. Az amerikai Myers Park-i Presbiteriánus Gyülekezet (Charlotte, Észak-Karolina) korábbi zenei igazgatója a Nagytemplommal közös testvérgyülekezeti kapcsolatot szívén viselte: több alkalommal vendégeskedett egymásnál a két közösség, illetve évekkel ezelőtt egy zeneművet is írt „Prayer of Unity” címmel, mely darabban a két gyülekezet közötti kapcsolatért adott hálát Istennek. A darab ősbemutatójára is a Debreceni Református Nagytemplomban került sor.

A vasárnapi koncertre a belépés díjtalan, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Nincsenek megjeleníthető események.