Rendszerüzenet

Gryllus Dániel és a Rackajam


Pál apostol – dalok Pál levelei szerint
Koncert a bemutató 25 éves jubileuma alkalmából

zene: Gryllus Dániel, versek: Sumonyi Zoltán

előadják: Gryllus Dániel, Szirtes Edina Mókus, Ferenczi György és a Rackajam

Pál, aki Jézus kereszthalála után néhány évvel lett keresztényüldözőből kereszténnyé és apostollá, az 1. század legeredményesebb térítője volt. Élete utolsó 16 esztendejéből 13 levelet ismerünk, köztük a legfontosabbnak tartott – A rómaiakhoz - amelyben elsőként dolgozza ki a keresztény egyház csaknem teljes dogmarendszerét. Sumonyi Zoltán ebből a hatalmas életműből tizenkét verset írt, a zenét Gryllus Dániel szerezte. A megjelent lemez volt a Gryllus Kiadó első munkája, mely nagy sikert aratott. A Magyar Hírlap akkori kritikusa Lukácsy András így írt róla: „ Melyek lehetnek a siker összetevői? Először is maga a versfűzér amelyet Sumonyi Zoltán a térítő-apostol levelei alapján írt, olyan feszesen tapadva az eredeti szöveghez, hogy szinte alig van szava amely ne Páltól származnék. … A hatás másik összetevője Gryllus Dániel kongeniális zenei leleménye”

A Pál apostol c. hangversenyüket 1991-ben mutatták be a kőbányai evangélikus templom alagsori termében Halmos Bélával. Azóta több százszor játszották, legtöbbször templomokban, de előadták színháztermekben, művelődési házakban, ifjúsági táborokban is. A „Pál apostol” első nagyobb bemutatója a Zeneakadémia nagytermében volt. A budapesti Várszínház Refektórium termében kb. 25 alkalommal adták elő, ezeken az előadásokon Jankovics Marcell volt az est narrátora. Nagyon fontos volt számukra a kezdetektől, hogy a nem Magyarország területén élő magyar hallgatósághoz is eljussanak. Jártak többször Romániában, Szlovákiában, Ausztriában, Ukrajnában, Jugoszláviában, Szlovéniában. 

Bővült a hangzás, amikor Ferenczi György és a Rackajam muzsikusai kapcsolódtak hozzájuk. Az előadás ebben a formában, a Győri Öt templom fesztiválon hangzott el először 2008 szeptemberében. Az új hangszerelés új lendületet adott az előadásnak, a kétezer éves gondolatok a majd húsz éve megfogalmazott dalokban a XXI. század elejének hangján szólalnak meg, ezzel is kiemelve az apostol tanításainak ma is változatlanul ható érvényességét.

Húsz évvel az első Pál apostol lemez megjelenése után az újrahangszerelt dalokból új felvételeket készítettek amely, a Pál apostol – Utazás téren, időn és hangokon át című könyvvel együtt jelent meg 2011-ben. A könyvet Süveges Gergő szerkesztette, és ő készítette azokat az interjúkat, melyek sokfelől közelítik meg Pál apostol korát, életét és személyiségét. Huszonnégy társat talált a feladathoz. Beszélgetett Apáti Ádámmal, Baán Lászlóval, Bizják Gáborral, Cseri Kálmánnal, Fabiny Tamással, Ferenczi Györggyel, Fröhlich Idával, Gavrucza Tiborral, Gryllus Dániellel, Gryllus Dorkával, Halmos Bélával, Ittzés Jánossal, Jankó Miklóssal, Jankovics Marcellel, Jelenits Istvánnal, Kormos Leventével, Korzenszky Richárddal, Köves Slomóval, Laborczi Gézával, Mizsei Zoltánnal, Pál Ferenccel, Pintér Zsolttal, Sumonyi Zoltánnal, és Zlinszky Jánossal. Ők azok, akik más-más szempont alapján megvilágítják Pál alakjának különböző oldalait, az ő hatását elemzik, róla beszélnek az adott területen jártas, hiteles egyéniségek. Az első részben teológusok, zsidó rabbi, történész, jogász, irodalmár, művészet- és zenetörténész, pszichológus, jelképek és mítoszok ismerője. A kötet második részében a versekről, a dalokról, a koncertekről és a hangszerelésről beszélnek azok, akik részesei voltak a dalsorozat létrejöttének, terjedésének, újragondolásának. Érzésekről, indíttatásról, munkamódszerről, ihletről, ajándékozásról szólnak ezek a beszámolók. A könyv és az új CD bemutatója 2011 októberében volt a Művészetek Palotája hangversenytermében. 

A szomorú változásról és a koncert továbbéléséről

2013 nyarán meghalt Halmos Béla. Fájdalommal élték meg barátunk elvesztését és szinte lehetetlennek érezték a folytatást, hisz az előadás meghatározó része volt Béla brácsajátéka. Nem is próbálkoztak az ő stílusában muzsikáló utóddal. Szirtes Edina Mókust kérték fel, aki örömmel csatlakozott hozzájuk és új, világzenei hangokat, levegőt hozott az előadásba. Vele először a Harkányi Szabadegyetemen adtak elő a koncertet. 2015 szeptemberében a Kálvin téri református templomban tartottak jótékonysági koncertet a Makovecz Imre elképzelése alapján épülő pesterzsébeti református templom javára.

A 25. jubileumi év tervéről

A dalsorozat bemutató előadásának 25 éves jubileuma alkalmából többször tartanak Pál apostol előadást. Nagy öröm, hogy a Debreceni Nagytemplom is a helyszínek között lesz.

Gryllus Dániel

Árak: Ghymes 3500 Ft, Kollégiumi Kántus 1900 Ft, Pál apostol (Gryllus Dániel) 2900 Ft. Bérlet: 6900 Ft.
Jegyek és bérlet kaphatók a Nagytemplom pénztárában, a Karakter 1517 Könyvesbolt és Kávézóban, a Fórum Debrecen Libri könyvesboltjában, a debreceni Tourinform-irodában, a Hajdú-bihari Napló szerkesztőségében, az InterTicket országos hálózatában, valamint a JEGY.HU oldalon.

www.kalaka.hu

Nincsenek megjeleníthető események.