Rendszerüzenet

2010

Kulturális és ökoturizmus vonzerőinek fejlesztése a Debreceni Református Nagytemplomban - ÉÁOP-2.1.1./C-09-2009-0002

A turisztikai fejlesztések a Debreceni Református Nagytemplomban az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Alföldi Operatív Program keretén belül, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával a „Kulturális és örökségturizmus vonzerőinek fejlesztése a Debreceni Református Nagytemplomban” című projekt
során valósultak meg. Ezen projekten belül megújult a Nagytemplom belső tere. Átfestették mind a 8000 m2falfelületet, kicserélték a 37 nagyablakot, megújult a Kossuth emlékhely, megvalósult az egyházközség történetet bemutató kiállítás, a Nyugati toronyban messzelátópont épült ki, létrejött egy belső színpad zenei, turisztikai attrakciókhoz, érintőképernyős virtuális bemutató eszköz, amelyen a látogatók információt kaphatnak a Nagytemplom múltjáról és jelenéről. Az audioguide eszközök több nyelven mutatják be (hangos szöveggel) a Nagytemplom történelmi és egyházi értékeit. A projekt megvalósításához az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 79.108.689,- forint.

Projekt leírása

Projekt címe:

Kulturális és örökségturizmus vonzerőinek fejlesztése a Debreceni Református Nagytemplomban.

Projekt indoklása:

Nagytemplom az Észak- Alföldi régió legismertebb nemzeti történelmi emlékhelye A belső terei, falfelület - kopott, sérült,- felújításra szorul, új turisztikai attrakciót eredményező fejlesztés az elmúlt évtizedekben nem volt az épületben, miközben a város harmadik leglátogatottabb kulturális célpontja.. Debrecen főterén évente kb.400-500 ezer fő látogató fordul meg, ezek közül kerül ki a Nagytemplom látogatóinak 70%-a. A jelenlegi látogatottsági színvonal már nem felelt meg a fokozódó érdeklődésnek. A legnagyobb hiány a látványelemek és az interaktív szolgáltatások területén volt. Ugyanakkor a templomban meglévő turisztikai lehetőségeket nem lehetett kihasználni. A nyugati-toronyból Debrecen egyedülálló látképe tárulhatna elénk, azonban a torony nem volt látogatható állapotban.

A projekt rövid távú, konkrét célja:

A Debreceni Református Nagytemplom turisztikai szolgáltatásainak, attrakcióinak fejlesztése.

A fejlesztett és új szolgáltatások száma:6 db.

A projekt hosszabb távú célja: Nemzeti örökség hozzáférhetőségének, minőségi látogatottságának biztosítása. Látogatószám növekedés, többlet 20.000 fő/öt év a bázis évhez képest. 2015-ben 60.000 fő/év.

Műszaki fejlesztés tartalma:

Belső falfelület felújítás, ablakok cseréje, Kossuth emlékhely felújítás, Nyugati toronyban messzelátópont kiépítése, belső színpad zenei turisztikai attrakciókhoz, érintőképernyős virtuális bemutató eszköz, amelyen a látogatók információt kaphatnak a Nagytemplom múltjáról és jelenéről. Az audioguide eszközök több nyelven mutatják be (hangos szöveggel) a Nagytemplom történelmi és egyházi értékeit.

Projekt ütemezése: 2010.04.01.-2011.02.28.


Nincsenek megjeleníthető események.