Rendszerüzenet

2013

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség által elnyert „Menjetek be kapuin hálaénekkel” – turisztikai fejlesztés a Debreceni Református Nagytemplomban” c. ÉAOP-2.1.1/E-12-k2-2012-0008 kódszámú pályázat építési, kivitelezési munkáinak megkezdése, turisztikai fejlesztéseinek ismertetése.

Az elnyert támogatás összege: 962 847 444 Ft.

Megkezdődött a Nagytemplom csaknem egy milliárd forintos felújítása és turisztikai fejlesztése. Debrecen és a reformátusság jelképe az Új Széchenyi Terv ÉAOP keretén belül pályázati pénzből újul meg.

A kivitelezési munkát az Épker Service Zrt. nyerte el. Elsőként a templom külső felújítási munkáira kerül sor, amely magában foglalja a festésen, javításon túl a vörösréz lemezborítás cseréjét és a külső podeszt új burkolatát is.

A belső munkálatok a karácsonyi ünnepek után kezdődnek. Az egyik leglátványosabb változás az új mészkő padlóburkolat lesz. A padlóburkolat cseréjére a jelenlegi kerámiaburkolat jelentős sérülései, kopásai miatt kerül sor.

A világítást korszerű és környezetbarát LED világításra, a jelenlegi hangtechnikai berendezést pedig egy korszerűbb, több funkciót is magasabb szinten kielégítő új rendszerre cserélik. Ezáltal még érthetőbbé, és élvezhetőbbé válik a gyülekezet és a látogatók számára a beszéd- és a zenei hangzás.

A téli, jelentős fűtésszámla összegének csökkentése érdekében és a környezettudatos gondolkodás jegyében 120 db napelem beépítésére is sor kerül, amelyeket a Füvészkert utca 4. szám alatti épületen helyeznek el.

Az orgona is szebben szól majd a felújítás után, illetve az imaterem is átalakul. A jelenlegi, fixen rögzített padokat székekre cserélik, hogy többfunkciós teremként múzeumpedagógiai foglalkozások, ifjúsági és egyéb gyülekezeti alkalmak megtartására is alkalmas legyen.

A turisztikai fejlesztés részeként a nyugati torony mellett megnyílik a keleti torony is a látogatók számára, melyet akadálymentesítenek, lifttel látnak el. Az egykori tűzfigyelő helyiséget felújítják, és a régi óraszerkezettel együtt megtekinthetővé teszik a látogatók számára. A fejlesztéshez tartozik a jelenlegi kiállítások megújítása, valamint új kiállítások, turisztikai attrakciók létrehozása a padlástérben, ahol a református egyház/gyülekezet életét, történetét bemutató kiállítás nyílik.

A templomba látogatók a felújítás után már nemcsak a toronyból, hanem a két torony között, a timpanon mögött megépülő, külső acélhídon átsétálva is gyönyörködhetnek Debrecen panorámájában.

A munkálatok várhatóan 2014 májusáig tartanak. A templom a felújítási, fejlesztési munkálatok miatt januártól a kivitelezési munkálatok befejezéséig zárva lesz. Az istentiszteletek megtartására a gyülekezeti teremben valamit a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában kerül sor ezen időszak alatt.

Debrecen, 2013.október 28.


Nincsenek megjeleníthető események.