Rendszerüzenet

Felavatták az emlékművet

A Magyar Országgyűlés nemzeti emlékhellyé nyilvánította a Debreceni Református Kollégiumot és a Nagytemplomot. Az ebből az alkalomból állított emlékmű ünnepélyes avatására 2013. április 12-én, pénteken 15 órakor került sor a Nagytemplom mögötti Emlékkertben.                                        

   "  .A Zsigmond Attila által tervezett, süttői mészkőből készült, 2 méter magas sztélébe süllyesztett mementót Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere leplezte le. Az eseményen részt vett és beszédet mondott Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, valamint Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, aki megáldotta a sztélét."

"Bölcskei Gusztáv református püspök szerint méltó helyre került az emléktábla, hiszen a Nagytemplom mögött áll Bocskai fejedelem szobra, és a II. János Pál  pápa által is megkoszorúzott Gályarabok emlékműve. „Én azt gondolom, hogy amit ezek az épületek, ezek a jelképek szimbolizálnak, az eltéphetetlenül kötődik az egész magyar nemzet történelméhez, és én azt hiszem, hogy ezelőtt adózott kegyelettel a Kegyeleti és Emlékhely Bizottság, amikor úgy döntött, hogy itt álljon ez az emlékoszlop” – fogalmazott a püspök."

Az idézett írások és a fénykép a Dehir.hu oldalról kerültek átvételre.

A képes tudósítás a licium.hu oldalról került átvételre.

Nincsenek megjeleníthető események.