csoma józsef

Csoma József: Lépteim nyoma - kiállítás megnyitó

Szeptember 22-én (vasárnap) 11 órától kerül sor Csoma József képzőművész, Lépteim nyoma című kiállításának a megnyitójára, a Nagytemplom Kálvin Galériáján.
A tárlat a XVIII. Ars Sacra Fesztivál keretein belül kerül megrendezésre és 2024. november 30-ig lesz megtekinthető.

A kiállítást Oláh István lelkipásztor nyitja meg.
Részlet a művész lírai önvallomásából:

„Élet az, ami történik velünk, miközben nekünk egész más terveink vannak.” John Lennonnal szólva így összegezhetem eltelt 65 évemet. Arra emlékszem, hogy gyerekkoromban nagyon szerettem olvasni és rajzolni. Ebből a szempontból több évtized alatt semmit sem változtam – ha a rajz helyett a festészetet említem – ma is csak ez a két legkedvesebb tevékenységem.
Pályakezdésemet megkönnyítette, hogy fogalmam sem volt arról mi akarok lenni, mit akarok csinálni az említett két időtöltés mellett. Ezzel ma is így vagyok.
Egész életemben a hétköznapi lét és az elvonulni, töprengeni, alkotni vágyás kínzó szembenállása gyötört. Fegyelmezett, önmagát regulázó ember lévén az elvonulás a könyvek és a művészetek világára korlátozódott. Közben érzékelnem kellett a kapott talentumokat, és Lukács evangélista is egy idő után figyelmeztetett: „Akinek sokat adtak, attól sokat kívánnak, és akire sokat bíztak, attól többet kérnek számon.”

Ezért aztán mindennek ellenére és minden körülmények között alkottam.”